20,000 איש…
כיממה לאחר שהושק בשבוע שעבר פרויקט גיוס המונים לרכישת ציוד גלילת תפאורה ליציע הצפוני באצטדיון הכדורגל העירוני בחיפה, נאסף הממון הנדרש על פי היעד: 150,000 ש"ח. למעשה, עד עכשיו נאספו כבר כ-183,000 ש"ח, 122% מכספי היעד, ע"י כ-1,200 תומכים.
גיוס סכום כזה, מרביתו מתרומות, תוך כיממה, הוא לא פחות ממדהים בעיני.
דווקא בשנים כושלות מבחינה ספורטיבית, מספר המנויים בעונה השלישית בביתנו החדש מתייצב קצת מתחת ל-20,000 איש. אלפי אוהדים מתייצבים למשחקי הנוער של מכבי, בשלבים הלא ממש ברורים ומוגדרים של ליגת האלופות לנוער.
אבל העובדות הללו מדהימות פחות כשחושבים על השנים האחרונות של הקהל הזה. קהל שהושמץ לא פעם כקהל הצלחות מוכיח בשנים האחרונות את ההיפך. ניתן רק לשער מה יקרה כשיתחברו כאן גם הצלחות על הדשא ונזכה להראות לאירופה את התפאורה המוכנה.
גיוס קהל הכדורגל בפרט וקהל ישראלי בכלל באמצעות פוסט בפייסבוק ללוויית החייל המנוח שון כרמלי ז"ל בזמן מבצע צוק איתן (ביוזמתו הברוכה של רפאל קבסה), כמו גם גיוס הכספים כעת, מדגימים את קצה האפשרויות של בניית קהילה אמיתית סביב המועדון.
*
במפגש אוהדים עם מנכ"ל הקבוצה לפני מספר חודשים, הצעתי לערוך סוג של מפקד אוהדים בחסות המועדון.
המועדון מנסה להתקרב לאוהדים ולשתף אותם, לא רק כלקוחות של כרטיסים וחולצות אלא כחלק אינטגרלי מהמועדון, חלק שאין בלתו. חלק שנותן עוצמה ומיצוב כמועדון על, גם כשהעניינים על הדשא לא תואמים את הציפיות. המועדון ארגן, למשל, סיורים לאוהדים לפני המעבר לאיצטדיון החדש. המועדון סבסד חבילת הצטרפות לנסיעת הקבוצה לטאלין.
בשעה שעמותת האוהדים הרשמית מדשדשת כבר כמה שנים, לדעתי יש לבנות גוף ייצוגי של הקהל מול המועדון, להידברות רציפה ושיתוף על בסיס קבוע.
קיימות שתי אפשרויות לביצוע אותן ראוי לשקול: האחת היא קידום העמותה ע"י המועדון. המועדון נתן את אישורו לעמותה לשאת את שמו וניתן לראות בכך סוג של תמיכה בקיומו, אף אם אין בכך כדי לתרום לכל מטרותיו. אין לי ספק שעמדות החתמה על הצטרפות לעמותה באיצטדיון תקדמנה מאד את שיעורי המצטרפים אליה. ככל שהעמותה תהנה ממצטרפים רבים יותר, היא תהפוך לגורם שקולו יישמע ביתר שאת ועוצמה.
האפשרות השנייה היא לפקוד את אוהדי הקבוצה. ניתן לצמצם זאת למנויים בלבד או לבחור בהיקף רחב יותר של השתתפות.
לגוף המייצג של האוהדים ייערכו בחירות שכן הוא יהיה חייב לשקף את כל גווני האוהדים. יינתן משקל לכל אוהד ומשקל מוגבר לאוהדים ותיקים (למועדון יש מסד נתונים של 20 שנים לפחות לגבי המנויים) וכן משקל מיוחד לאלו המתייצבים בקביעות לכל המשחקים (ובפרט במשחקי החוץ).
אין לי ספק שעל אף היתרונות האפשריים, יהיו מי שיתנגדו לרעיון הגוף המייצג. יכול להיות שיעקב שחר וההנהלה יחששו מבניית גוף כזה, שעלול להיות לעיתים אופוזיוציוני. מתנגדים נוספים לרעיון יבואו בוודאי מקרב האוהדים הנמצאים היום בראש חוד החנית של העידוד באיצטדיון (ונהנים ממילא, ובצדק רב, מקו ישיר להנהלת המועדון).
שחר והנהגת היציע הצפוני יחששו בוודאי מאיבוד כוח, אך לדעתי דווקא הייצוגיות הדמוקרטית היא שתגביר בסופו של יום את כוחו של המועדון. השתתפות בבחירות לגוף המייצג תחזק את הלגיטימציה שלו ותבסס את הקהילתיות והשיתוף הבאים לידי ביטוי בדוגמאות שניתנו כאן למעלה.
אם הצלחנו לעשות כל כך הרבה באמצעות פעולות בודדות ואקראיות כמו פוסט בפייסבוק או פרויקט הדסטארט, תחשבו כמה כוח נוכל אנחנו האוהדים להשיג בזכות גוף מייצג מוסדר שכזה. הוא יאפשר לנו להתאחד, לשתף פעולה ולהרכיב על גבי המשחק השבועי עוד תוכן רב שיקשור את גורלם העתידי של המועדון ודורות אוהדיו בעבר, בהווה ובעתיד.
***
*
עמית פרלה
מסכים עם הצורך בגוף מייצג. היו לי במרוצת השנה האחרונה שני "עניינים עקרוניים" עם המועדון (הסעות ושימוש בנקודות זכות) ולמרות האדיבות הרבה של מיטל משה וצוותה, הרגשתי שהיותי אינדיבידואל גרמו לכך שלא ניתן פתרון הולם.
שחר בוודאי לא חפץ בכך אבל אם יתפקדו מספר מכובד של אלפים, הוא ייתן לכך משקל אחר.
ממליץ להתחיל מ"דף מפקד". אין לי יכולת ארגונית, אבל אשמח לחתום ולהמריץ אחרים.
אהבתיאהבתי
תודה אלעד. יש עמותה רשמית שניתן להצטרף אליה.
http://www.mhfans.org.il/
אהבתיאהבתי
למרות שנרשמתי כחבר עמותה, אני רואה בצעד הזה כצעד שצריך לבוא רק כשזה הכרחי כמו במקרים של קבוצות אחרות.
אני חושב שזה בעייתי מאוד להכניס פוליטיקה לאהדה. זה מביא לפלגנות ואוהדי כדורגל די ששים לפלגנות.
כל עוד אין אינטרס מובהק אפשר להסתדר מצויין בלי זה. והעובדות מראות שאנחנו מסתדרים מצויין בלי זה. שום דבר לא נופל על אוזניים ערלות, אומנם לא כל דבר מסכימים איתנו אבל ניתן לראות שבסופו של דבר הקפיטליזם עושה את שלו ומבינים את הכח הכלכלי שלנו.
אהבתיאהבתי